Ja, natuurlijk! Vrouwelijk leiderschap is leiderschap door een vrouw. En er zijn behoorlijk wat geweldige vrouwelijke leiders (maar nog niet genoeg).
Al deze vrouwen leiden op hun eigen manier. Een ‘hokje’ vrouwelijk leiderschap bestaat niet.

Wanneer mensen zich afvragen of vrouwelijk leiderschap bestaat, wordt meestal feminien leiderschap bedoeld: leiderschap waarin meer de vrouwelijke (feminiene) kwaliteiten ook meegenomen worden. Het is meer geduldig, flexibel, coöperatief, verbindend, empathisch en kwetsbaar leiderschap

Goed leiderschap leunt altijd op zowel altijd masculiene en feminiene kwaliteiten. Het is belangrijk om deze in te zetten in een mix passend bij jou als persoon én bij de situatie. Of je nu man of vrouw of genderneutraal bent; iedereen heeft een eigen mix van masculiene en feminiene kwaliteiten.

Het beeld van de traditionele masculiene leider vervaagt, maar nog steeds denken de meeste mensen bij een leider aan een man. En die man heeft bepaalde, voornamelijke masculiene eigenschappen. Zo weet een leider wat hij doet, geeft hij richting, is hij beslist en overtuigend.

Gelukkig is er een verschuiving aan de gang: mannen kunnen steeds meer zichzelf zijn in hun leiderschap en wat meer hun feminiene kant laten zien – wat voor de mensen met wie ze werken, maar ook voor de mannen zelf een vooruitgang is. Een mens is immers meer ‘heel’ als hij (of zij) gebruik kan maken van het hele ‘palet’ aan eigenschappen.

 

Veel vrouwen hebben hun leiderschap op een masculiene manier vormgegeven

 

Voor vrouwen bestaat er geen collectief beeld van ‘de vrouwelijke leider’. Het collectieve beeld van een vrouw is eerder dat ze zich aanpast en bescheiden is. Op de achtergrond. Dat is lastig als je wilt leiden als vrouw. Je wordt met twee met elkaar in contrast staande collectieve beelden geconfronteerd: het beeld van een leider en het beeld van een vrouw.

 

OmJe eigen definitie van leiderschap vinden


Je kunt dit nu ervaren, ter plekke: neem het beeld van de ultieme leider voor ogen en ga maar eens staan als deze leider. En neem dan het ultieme beeld van een vrouw voor ogen, en neem ook nu een passende houding aan.
Wat vertelt de ene houding en wat de andere? Misschien merk je hoe je ‘op twee benen hinkt’. En dat is ook precies wat er gebeurt!

Veel vrouwen hebben dit spanningsveld opgelost door hun leiderschap op een masculiene manier vorm te geven en hun feminiene kwaliteiten naar de achtergrond te schuiven. Dat was (en is) voor vrouwen een manier om serieus genomen te worden als leider, om te voelen dat ze erbij horen.

Er zijn gelukkig tegenwoordig steeds meer vrouwen die in hun leiderschap zichzelf zijn. Ze nemen hun plek in zonder hun vrouw zijn – naar de achtergrond de drukken. Integendeel, die is integraal deel van hun leiderschap. Je kunt immers alleen maar authentiek leiden vanuit heelheid, vanuit wie je bent. Vrouwen als Marie Forleo, Kaouthar Dharmoni, Beyoncé, Oprah Winfrey, Michelle Obama en het rolmodel waar elk meisje van mijn leeftijd mee opgroeide: Pippi Langkous.

Dat wil niet zeggen dat deze vrouwelijke leiders voor jou definiëren wat vrouwelijk leiderschap is. Ze laten zien dat het anders kan. Hoe zij het doen. Hoe zij zichzelf zijn en hun masculiene en feminiene kwaliteiten inzetten in verschillende situaties. Als rolmodel inspireren ze om jezelf te zijn, en niet minder dan dat. En het is aan jou om je eigen definitie van leiderschap te vinden: waar wil je aan bijdragen, wie ben jij als leider en hoe draag je dat uit.


Op dit punt kun je een stapje verder gaan met de Embodied leiderschap-oefening van hierboven: Hoe kun je de twee houdingen in één houding weergeven? En hoe kun je soepel heen en weer bewegen? 

Vrouwelijk leiderschap bestaat

 

Vrouwelijk leiderschap bestaat, omdat vrouwelijke leiders bestaan. Niet omdat het  ‘een nieuw hokje’ is, waar je aan moet voldoen. Goddank. Elke vrouw leidt op haar eigen manier. Het bestaat, omdat jij bestaat. En soms is het even zoeken: wie ben ik in deze situatie, met deze mensen. Wat klopt voor mij.  

Wanneer dit je raakt en je wilt onderzoeken hoe jij jouw leiderschap authentieker en effectiever vorm kunt geven, neem dan vrijblijvend contact met me op. Met een half uurtje sparren, wordt vaak al helder waar je kunt beginnen. 

Mooie dag!