Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteiten van vrouwelijke leiders nét iets beter zijn dan die van hun mannelijke collega’s

‘Vrouwen zijn betere leiders’. Dat denk ik graag ;-).

En het líjkt bevestigt te worden als ik lees dat landen met vrouwelijke leiders beter door de coronacrisis zijn gekomen dan andere landen: vrouwen zijn betere leiders.
Ik vind het best een logische gedachte: vrouwen zijn over het algemeen wendbaarder, meer gericht op de verbinding en ze hebben een goede intuïtie. Precies wat nodig is in tijden van crisis.

Toch heeft goed leiderschap niets met gender te maken, volgens hoogleraar leiderschap mevrouw Janka Stoker. Het heeft te maken met competenties. En uit onderzoek blijkt dat de kwaliteiten van vrouwelijke leiders nét iets beter zijn dan die van hun mannelijke collega’s. Ongeacht hun leiderschapsstijl.

Hoe dat kan?

Mensen reageren anders op hetzelfde gedrag van mannelijke en vrouwelijke leiders

Dat komt door het stereotype beeld dat we blijkbaar nog steeds hebben. Als je iemand vraagt hoe een leider eruit ziet, hebben ze nog steeds het beeld van een – witte – man. De eigenschappen van leider en gender komen overeen en versterken elkaar. Een vrouw hoort nog steeds bescheiden en wat meer op de achtergrond te zijn. Hier botsen de eigenschappen van leider en gender.

Deze stereotypen kleuren onbewust de waarneming. Als vrouwen leiderschapskwaliteiten als daadkracht en visie tonen, zijn ze al snel een ‘kenau’ of ‘bitch’. De zelfde kwaliteiten geven een man alleen maar méér aanzien en vertrouwen. Die heeft de wind mee.

Er gewoon lak aan hebben dat je als kenau gezien wordt zoals ik veel zie, is niet de oplossing. Dat gaat ten koste van je verbindende kwaliteiten, je charisma en je overtuigingskracht. Wat wel werkt is bij jezelf blijven, helder zijn en de verbinding zoeken. De optimale balans zoeken van zowel feminiene als masculiene kwaliteiten.

En daar is geen one-size-fix-all trucje voor. Het vraagt een wakker aansluiten bij de situatie en het optimaal inzetten van minder voor de hand liggende leiderschapsdimensie: die vanuit lichaamsbewustzijn.

Vrouwen zijn betere leiders

Als vrouw werk je harder voor hetzelfde succes, simpelweg omdat je tegenwind hebt. En daarmee ben je een betere leider dan je mannelijke collega’s. Niet omdat je vrouw bent. Maar omdat je beter moet zijn om even ver te komen.