Ben jij in je leiderschap jezelf? Of neem je de ról van leider aan vanuit een beeld hoe dat eruit zou moeten zien. Bén je leider, of dóe je leider?

Leiderschap gaat niet over wat de meesten van ons de hele dag doen: in hun hoofd zitten. Analyseren. Kennis vergaren over de nieuwste leiderschapstrends en -methodes.
Echt leiderschap is belichaamd, totaal, een staat van zijn. Embodied leiderschap brengt je rechtstreeks bij jezelf en jouw authentieke leiderschap.

Wat houdt je af van jezelf zijn? Van jezelf te laten zien? Wat weerhoudt je ervan te luisteren, je uit te spreken, je grens aan te geven? Wanneer je de blokkade kunt erkennen, dat wat tussen jou en natuurlijk leiderschap staat, dan maakt dat (die blokkade) deel uit van je leiderschap. Niemand is perfect en dat verwachten ook niemand (behalve misschien jijzelf). Wanneer je probeert je imperfectie te verstoppen, te slim af te zijn, weg te werken, dan wordt je blokkade je sluier. Ruis. Je schild. Er klópt dan niets niet. Je bent niet authentiek en dat is voelbaar voor je omgeving.

Je aanwezigheid of presence is in deze staat beperkt. En daarmee je vermogen om waar te nemen, te luisteren, te antwoorden op wat nodig is. Je vaart op kennis, macht, of verleiding. Of andere oude patronen. Eronder zit een emotie, een gedachte, een overtuiging en vaak ook een gewoonte.

Door bewust opnieuw te kiezen voor presence, in je lijf en in de situatie – bijvoorbeeld door een paar diepe ademhalingen – kun je jezelf resetten. En daarmee verandert de situatie. Je kwetsbaarheid erkennen herstelt niet alleen de verbinding met jezelf. Ook die met de ander.

Dit erkennen vraagt om een groot vertrouwen, ten eerste in jezelf. En geeft ruimte aan je vermogen tot de juiste – verbonden – actie over te gaan. Ook (of juist !) tijdens crisismomenten.

Wat je allemaal in je hoofd hebt opgeslagen, zal je in crisismomenten niet staande houden.
Vertrouwen komt uit het bewustzijn van je lijf, weten wat je op het moment zelf voelt.

⎼ Marian Woodman

Mooie dag!